2005. 09. 14.

ERŐSÍTSD MEG AZT AZ EMEBERT!
Jeanne Caldwell írása Kenneth Copeland lapjában
(Believer’s Voice of Victory, 2001. július) 

A házastársi kapcsolatok szerető gondoskodást igényelnek – ezt senki sem vitatja. És ebben Isten fontos szerepet adott a feleségeknek. De van egy kérdés, ami gyakran felmerül, ha a feleségek magukra veszik ezt a szerepet, hogy egy még teljesebb házastársi kapcsolatot bontakoztassanak ki: miért adott Isten egot, önérzetet a férfiaknak?

Először is hadd mondjam el: annak ellenére, hogy sokan így gondolják, az ego nem rossz. Az önbecsülés valójában Isten egyik ajándéka. Azért adta a férfiaknak az önérzetet, hogy segítsen nekik vezetővé, gondviselővé és védelmezővé válni. Más szavakkal, egy egészséges egoval rendelkező férfi mindig arra törekszik, hogy betöltse mindazt, amit Isten elvár tőle a családjával szemben.

Az emberek sokszor összekeverik az egot a büszkeséggel, pedig ez két teljesen különböző dolog. Amíg az ego ajándék Istentől, a kevélység nem az. Isten megveti a kevélységet. Az ego arra ösztönzi a férfit, hogy másokra gondoljon, a büszkeség ellenben azt eredményezi, hogy csak magára gondol.

Egy férfi önbecsülése, önérzete, amit a szerető feleség ápol, segít, azért hogy biztonság és egység legyen a családban, és hogy segíteni tudja a férjét egy magasabb szint elérésére az Úrban. Egy, az Úrtól kapott, és a feleség által gondozott ego megerősíti a házastársi kapcsolatot.

Egy szerető feleség ápolgatása nélkül a férfi egoja elbizakodottsággá válhat – ami gyorsan kevélységbe megy át, és ez veszélyt rejt magában. A kevélység bizonytalanságot, és elidegenülést okoz a családban. A feleségé a felelősség, hogy segítsen a férjének egyensúlyban tartani az életének ezt a területét.

Dr. James Dobson, a Focus on the Family (Középpontban a család) alapítója és elnöke mondta, hogy az ego szükségei – nem pedig a szexuális szükségletek – az oka annak, hogy egyes férfiak házasságtörést követnek el. Azt gondolhattuk volna, hogy egy házasságtörő férfi telve van bujasággal. De az igazság az, hogy a legtöbb esetben egyáltalán nem erről van szó. Gyakran inkább az ego, az önérzet az, ami szükséget szenved.

Arra buzdítalak tehát benneteket, feleségek, hogy erősítsétek meg férjetek egoját, önbecsülését! Erősítsétek meg őket! A figyelmeztetés így szól: Ha te nem teszed, mindig van valaki, aki arra vár, hogy megtegye. Hogyan kezdhetsz hozzá? Az Úrtól való bölcsesség fog segíteni. Íme, néhány bölcs tanács: 

·     Fogadd el őt úgy, ahogy van! Lehet, hogy nem szeretsz bizonyos állapotot, de azért csak fogadd el! Aztán csak imádkozz, imádkozz, imádkozz – és ne mondd el neki, miért és hogyan imádkozol!

·     Csodáld őt, becsüld nagyra a férfiasságát! És ha nem igazán férfias, akkor keress mást, amit csodálhatsz benne!

·     Soha ne alacsonyítsd le, ne alázd meg – nemcsak a magánéletben, hanem a nyilvánosság előtt sem. Soha ne alacsonyítsd le, és ne kerülj vele ellentétbe, ne ellenkezz vele mások előtt!

·     Ne mondd el másnak, amit bizalmasan osztott meg veled! Ha bizalmába fogad és elmond neked valamit, ne szaladj elfecsegni a barátnődnek vagy másoknak – még imakérés formájában sem!

·     Ne táplálj kritikus szellemet vele szemben! Azért kritizálni, ahogy jár, beszél, öltözködik, vagy a haját hordja, ezt a kritikus szellemet erősíti – ne tedd!

·     Ismerd el, becsüld meg őt! Vedd mindig észre, amit kell! Imponáljon neked! Ő egy hős akar lenni a szemedben! 

A feleséget Isten helyezte a férj mellé, hogy szolgáljon felé szellemileg, lelkileg és fizikailag. Senki nem tudja úgy megerősíteni a férjedet, mint te. A titkára sem, a főnöke sem, a munkatársai sem. Senki. Te vagy az, aki kifejezetten neki adattál arra, hogy betöltsd ezt a szükséget. Te egy különleges ajándék vagy az életében. Isten helyezte azt az egot, önbecsülést belé, és rád bízta, hogy megóvd!

Ellenőrizd le magad, még ma!
    Erősítsd meg azt az embert, aki mellett állsz!

 

Idegen Szavak Szótára: ego = (ejtsd: egó) latin származású szó
1. jelentése: én   2. jelentése a lélektanban: az egyéniség, az Én