2007. 02. 18.

KOMMUNIKÁCIÓ A HÁZASSÁG SZÍVE
Ken és Lynette Hagin tanítása

 

A sikeres házasságok Isten Igéjére és egy párnak az Istennel való kapcsolatára épülnek. Amikor azonban a hétköznapi gyakorlatról van szó, akkor a középpontban a sikeres kommunikáció áll. Az erős, boldog házasságok jó párbeszéd készségére épülnek, a problémák viszont gyakran azért keletkeznek, mert a párok nem tudják, hogyan kommunikáljanak eredményesen.

Ha a saját házasságodon töprengsz, és úgy látod, hogy elkelne néhány jó tanács a párbeszéd területén, ne ess kétségbe! Nincsenek olyan párok, akik egymás megértésére már kezdetben hibátlan módszerrel rendelkeznének. A hatékony kommunikációt fejleszteni kell. Ha hajlandó vagy befektetni a szükséges időt és erőfeszítést, te és hitvesed, képesek lesztek sikeresen felépíteni házasságotok e területét.

Mi a kommunikáció? Az egyik definíció szerint az információ olyan módon történő verbális[1] és non-verbális megosztása, aminek során a másik személy megérti, amit számára át akarsz adni.

A kommunikáció, fogalmak, gondolatok és érzelmek cseréje. Az eredményes kommunikáció olyan közlés – és a másik részéről olyan figyelem –, ami megértést eredményez. A jó kommunikáció tehát, három készséget foglal magába: a beszédet, a meghallgatást és a megértést. Fejlesztened kell mind a hármat, ha sikeresen szeretnél kommunikálni a házastársaddal.
 

Első lépés: a beszéd

A beszéd tűnik a legkönnyebb résznek. Elvégre, a legtöbb ember élvezi véleménye kifejezését. De az igazság az, hogy sok ember nem tudja, hogyan ossza meg gondolatát világos és udvarias formában. Szerencsére vannak módszerek arra, hogy ezt tökéletesítsük.

Mielőtt megszólalsz, emlékezz Pál apostol intésére: „Semmi romlott beszéd a ti szátokból ki ne jöjjön, hanem csak amely hasznos és szükséges az építésre, hogy kegyelmet adjon a hallgatóságnak.” (Ef. 4, 29) Ha eredményesen szándékozol kommunikálni, úgy kell beszélned, hogy a másik javát tartsd szem előtt. Hogy építsd vele a párodat. Hogy a szavaid kedvességet és erőt közvetítsenek. A pozitív, a bátorító és szeretetteljes szavak nagymértékben képesek építeni a házasságot. Ne feledd azt sem, hogy a férfiak és a nők különböző módon osztják meg az információt. Például, ha felmerül egy probléma, a férfiak szeretik hallani a tényeket, hogy megoldást találhassanak, míg a nők, gyakran inkább az érzéseiket akarják megosztani, inkább várnak együttérzésre. Ha nem fogadod el, és nem veszed tudomásul ezeket a különbségeket, végül kudarcot vallasz.

Ha elfogadod a társad igényeit, és megtanulsz megfelelően reagálni, meglátod, a házasságod erősödni fog.
 

Második lépés: a meghallgatás

A meghallgatás, létfontosságú kulcs a valódi kommunikációhoz. Mégis, kutatások mutatták ki, hogy az emberek általában csak kb. a 20 százalékát hallják meg annak, ami elhangzott. Miért van ez így? Sokszor már jóval azelőtt elkezdünk a válaszunkon gondolkodni, mielőtt a másik befejezte volna mondandóját. Némelyikünk még félbe is szakítja a beszélgetést, csak hogy tehessen egy valójában lényegtelen megjegyzést.

Mindahányszor idő előtt kezdjük megfogalmazni a választ, vagy szakítjuk félbe azt, aki beszél, csak egy részét halljuk meg annak, ami elhangzik, azt kockáztatva, hogy még azt is félreértjük, amit meghallottunk.

A Példabeszédek 18,13 azt mondja: „Aki arra felel, amit meg sem hallgatott, ez bolondság és gyalázatos rá nézve.” Ha nem hallgatjuk meg a teljes történetet, válaszunk helytelen lehet a szituációhoz képest, vagy akár teljesen téves! Van módunk tökéletesedni e téren is. Először is, tanulj meg objektíven hallgatni. Az objektív – tárgyilagos – hallgatás azt jelenti, hogy figyelmet szentelsz annak, amit a másik mond, szigorúan a meghallgatása és a figyelembe vétele végett, és nem a magad védelme vagy a személyes érdekeid képviselése miatt.

Választhatod, hogy arra koncentrálsz, amit a hitvesed mond, a saját gondolataid helyett.

Ne foglalkozz a válasszal, amíg a másik maradéktalanul ki nem fejezte a gondolatait. A tárgyilagos hallgatás azt is jelenti, hogy akkor is figyelsz, ha éppen nem tetszik, amit hallasz. Lehet, hogy ez nehéz, de meglehet, hogy neked kell megváltoztatnod a vélekedésedet a vitatott témában.

Soha nem fogod felfedezni, hogy változtatnod kell, hacsak nem figyelsz mindarra, amit a társad mond. A hatékony hallgatás magába foglalja, hogy figyelemmel követed a részleteket is.

Könnyebb lesz, ha tudatosan törődsz azzal, amit a másik mond. Jó emlékeztetni magadat, hogy szereted az illetőt, akit éppen hallgatsz. Ismerd fel, hogy a másik kockázatot vállal azzal, hogy nézeteit és érzelmeit megosztja. Szembenéz a lehetőséggel, hogy elutasítod, amit mond Hatékony módja a párod iránti szereteted kimutatásának, ha tiszteletet mutatsz iránta véleménye bátor megosztásáért. A szeretet pedig soha nem vall kudarcot!
 

Harmadik lépés: a megértés

A harmadik lépés a jó kommunikáció megvalósításához, a megértése annak, amit a másik mond. Aki hallott már beszélgetést egy idegen nyelven, tudja, milyen érzés a megértés hiánya.

Hallhattál szavakat, és még az érzelmeket is elcsíphetted mögöttük, de mivel nem fogod fel az üzenetet, nem lesz a birtokodban a megértés, aminek ismeretében válaszolni tudnál.

Néha nehezen megy az embereknek a gondolataik átadása. Az, amit mondani akarsz, és az, amit valójában mondasz, olykor nagyon különbözhetnek egymástól.

Ha játszottad már valaha a „körbe üzenős” játékot, akkor tudod, hogy az emberek sokszor nem pontosan hallják, amit a másik súg. A félreértések mindenféle problémához vezethetnek – beleértve a zűrzavart, a sértődést és a fájdalmat –, ezért nélkülözhetetlen megbizonyosodni arról, hogyan érted, amit a másik mond. A Példabeszédek 3,13 azt mondja, hogy „Boldog ember, aki megnyerte a bölcsességet, és az ember, aki megértést szerez.”

A megértés nem csak úgy varázsütésre történik: erőfeszítést kell tennünk, hogy hozzájussunk. Addig kell hallgatnunk, beszélnünk és kérdeznünk, míg egy hullámhosszra nem kerülünk a párunkkal. Soha ne feledd, nem számít, milyen régóta házas két ember, nem képesek olvasni egymás gondolataiban. (Azt gondolhatnánk, hogy néha tudunk, de nem mindig fogjuk helyesen a másik jelzéseit.) A legjobb mindig kifejteni a dolgokat olyan tisztán, ahogyan csak tudod, figyelni, amennyire csak lehet, és addig kérdezni, amíg nem vagy teljesen biztos abban, hogy érted a másik nézőpontját.
 

Ken és Lynette 10 kulcsa a kommunikációhoz

Hogyan tudnád tökéletesíteni a kommunikációdat a házastársaddal? Íme tíz kulcs, ami segít ügyesebbé válni a beszédben, a meghallgatásban, és a megértésben.

1. Légy hajlandó felfedni, amit érzel és gondolsz. A felszínes, közhelyek nem fogják megerősíteni a házasságodat.

2. Higgy magadban és a házastársadban. Mindkettőtöknek van fontos mondanivalója, ami létfontosságúvá teszi a beszédet és a meghallgatást.

3. Légy őszinte, de ne sértő. Gyakorold az udvarias beszéd és az építő kritika művészetét. Ha túl feldúlt vagy, hagyj időt magadnak, hogy lehiggadj a vita folytatása előtt.

4. Az időzítés fontos. Megvan a megfelelő pillanat az őszinteségre. Ha ez nem most van, akkor várj a megfelelő pillanatra, hogy megoszd a gondolataidat.

5. A jó kommunikáció határozott, de nem agresszív. Beszélgetéseid ne a házastársad megbüntetésének eszközei legyenek! Légy higgadt, megfontolt. Ne kiabálj, ne szitkozódj.

6. Ne vonakodj megbeszélni az apró részleteket. Általában nem a nagy dolgok, hanem az apró, csip-csup ügyek felhalmozódása okozza a problémákat a házasságokban.

7. Maradj egy témánál, amíg megoldásra nem jutsz. Ha feladod és hagyod megoldatlanul, később fog felbukkanni, hogy még több gondot okozzon.

8. Értsd meg, hogy egy beszélgetésnek, egy megbeszélésnek, vagy nézeteltérés megbeszélésének nem a „győzelem” a célja. A kommunikációnak el kell érkeznie egy megállapodáshoz, ami olyan helyzetet teremt, amiben mindketten győztesnek érzik magukat.

9. Ügyelj arra, hogy a szavaidban naponta kifejezd a szeretetedet. Minél többet mondod, annál igazabb lesz ez neked és hitvesednek.

10. Soha ne feledd, kommunikálni nem luxus, hanem nélkülözhetetlen! 

 

Forrás: Szigetvári Örömhírlevél 2007. januári száma
Fordította: Szalai Bálint 


[1] Verbális = szóbeli; szóban, ill. beszédben megnyilvánuló