2006. 01. 21.

ÜZENET A HÁZASPÁROKNAK 

Bill Kaiser tanítása a házasságról
Szeged, 2002. 10. 27.

 

Bill K.: Úgy örülünk, hogy itt lehetünk veletek. Az én csodálatos feleségem Imogen, holnap lesz a napja a 47-ik házassági évfordulónknak. Ha most nekünk tapsoltatok, én biztos vagyok benne, hogy nem érdemeltük meg a tapsot. Amikor két ember 47 éven keresztül együtt él, akkor az csak Isten kegyelme. Az első osztályban ismertük meg egymást, 12 éven keresztül egy osztályba jártunk, és 12 éves házasok voltunk mikor megismertük Jézust. Mielőtt újjászülettünk, mondhatom, nem volt túl jó a házasságunk. Aztán újjászülettünk, beteljesedtünk Szent Szellemmel, és a házasságunk még rosszabbá vált. Tudom, most azt kellene mondanom nektek, mint jó bizonyságtevőnek, hogy a házasságunk egyre jobb lett, de a pulpitusról nem szabad hazudni. Bizony rosszabb lett, és felsírtunk Jézushoz és jött a Szent Szellem és megváltoztatott engem, és aztán már tudott szeretni a feleségem. Neki nem kellett változnia. Mindig is kedves, édes és segítőkész volt.  De Istennek mindegyikünket meg kell változtatnia.

Imogen K.: Bizony Bill megváltozott, de én is megváltoztam, és még mindig változunk. Soha nem állunk meg, újra meg újra fel kell sírni a szívünkből Jézushoz, hogy új dolgokat végezzen bennünk, hogy ne legyünk olyan önzők, érzékenyek! Tudjátok mi az érzékenység? Sértődékenység. Bizony az ember néha túl érzékeny és sértődékeny! Ugye? Mert nem úgy tette, ahogy én gondoltam. Addig minden rendben van, amíg úgy teszi, ahogy én gondoltam. Ez az a régi ember, aki meghalt, mikor újjászülettünk Jézusban, nem az új teremtésnek a szava. Ez a rossz illatú óember-természet! El kell mennie ennek! Ha boldog házasságot akarsz, az önzésedet fel kell adnod. Hogy békesség legyen a családban. Isten arra tanított meg engem, hogy ez az én részem, mint asszonyé.

Bill elmondta, hogy miután újjászülettünk, és beteljesedtünk a Szellemmel, nagyon szellemiek lettünk. De nagyon sok volt a viszály a házasságunkban. Elkezdtem imádkozni és megkértem Istent, hogy segítsen nekem. Isten elkezdte megmutatni az én részemet az asszony részét. Mert én nem lehetek Billnek a Szent Szelleme! Próbáltam az lenni, kitettem neki a megfelelő könyveket, amiket el kell olvasnia, a kazettákat, amiket meg kell hallgatnia. Próbáltam az ő Szent Szelleme lenni. Úgy tűnik, az asszonyok előbb szaladnak az Úrhoz! És szeretjük a férjünket bizonyos irányba terelgetni. Istennek megvan az időzítése a férfiak számára is. Ne tologassuk a férjünket! Hanem csak imádkozzunk, és hagyjuk munkálkodni a Szent Szellemet az életében. Ez az egyetlen jó út. Ha azért tért az Úrhoz, mert annyira noszogattad, akkor te leszel a felelős érte. Nagyon nehéz munka vár akkor rád! Hadd viseljen gondot róla Jézus maga. Visszatérve tehát, kértem az Urat, hogy segítsen a házasságunkban, és az Úr fontos Igéket mutatott nekem, amik nagyon megsegítettek! És sok olyan tanítást mutatott, ami az asszony helyét jelöli meg otthon. Mennyire kell például alávetni magunkat a másiknak. Nem lehet csak úgy hagyni, hogy rajtunk tapossanak. Igaz? Van azonban Istentől való alávetettség, az Úr fogja neked megmutatni, mikor kell ennek megnyitnod magad. Az Úr arra is tanított, hogy el kell kezdenem dicsérni a férjemet. Dicsérni a férjemet! Ez aztán abszolút nem tetszett. Nem találtam benne semmit, ami dicséretre méltó lett volna. Az igazat mondom. Én nem láttam benne semmit, ami dicséretre méltó lett volna. Akkor kezdett prédikálni, és ez egy igazán rossz időszak volt! Borzasztó, ha egy feleség kritikus a prédikátor férjével szemben. Megkérdeztem Istent, hogy mi az, amiért elkezdhetném dicsérni a férjemet. Miután az alkalomról hazaértünk, azt mondtam neki: ez volt a legcsodálatosabb igerész, amit ma használtál! Ez volt a kezdet. Csodálatos dal volt, amit énekeltél. Elkezdtem dicsérni így, és Isten elkezdett mutatni nekem, hogy miért dicsérhetem meg, és az megváltoztatta őt. Amikor elkezdtem dicsérni, már nem félt annyira az ítéleteimtől, és jobban kezdett szeretni. Ezen dolgozzatok ti is. Most szeretjük egymást, én dicsérem őt, ő meg elmondja nekem, milyen csodálatos vagyok. Én igazán szeretem hallani, nagyon jó. Dicsérni nem csak a férjünket, hanem bár ki mást is nagyon egyszerű dolog. De nagyon erőteljes dolog! Mindenkit, akivel találkozol, bátoríts, nyisd meg a szádat, és mondj valami kedveset!

Bill: Ezt tőlem tanulta, persze!

Imogen: A keresztények többet tehetnének ezen a területen, jobban bátoríthatnák egymást. Lehet, hogy most azt gondolod, túl sokat dicsértem a férjemet. Lehet, hogy semmi kedveset nem találsz, amit mondhatnál az embereknek. Mindenkinek szüksége van bátorításra. Találkozol egy barátnőddel, aki igen rosszul van öltözve. Ne mondd neki! Mondd azt, hogy milyen szép a haja! Vagy is a jóra nézz! Légy kedves! Legyetek kedvesek egymáshoz! Te vagy a leghűségesebb ember! Tudod Isten, azt mondja az Igéjében, hogy Ő hűséges hozzád! Isten azt mondja az Igéjében, Ő szeret téged! Isten azt mondja az Igéjében, hogy jó tervei vannak az életedre nézve. És jókat gondol felőled. El is tudod ezeket venni! Nyisd meg a szád, és szólj! Lehet, hogy csendes ember vagy. Nyisd meg a szád, és mondj ki jó dolgokat, és különösen légy kedves a férjeddel, illetve a feleségeddel, ő a legjobb barátod! És ha úgy érzed, hogy nem az, akkor munkálkodnod kell rajta! Amikor mindennek vége, akkor csak te, meg a férjed marad. A gyerekek kirepültek, saját életüket élik. Szeretnek ugyan téged, de a saját életüket élik. Legyetek kedvesek egymáshoz!

Bill K.: Férfiak, ugye milyen jó üzenet volt ez a feleségeknek! Most pedig én szólok a férjekhez!

Úgy tűnik, hogy a feleségeknek mindig mondani kell, hogy: szeretlek drágám! Van egy anekdota egy férjről és egy feleségről, akik az 50 éves házassági évfordulójukat ünnepelték. A feleség a férjhez fordult, és azt mondta: Tudod soha, nem mondtad nekem azt, hogy szeretsz! A férj ezt válaszolta:  Mondtam neked, hogy szeretlek, amikor elvettelek feleségül, azóta semmi sem változott! Valószínűleg így igaz, de a hölgyek szeretik hallani is. Sokat utazok a feleségemmel. Egyszerűen szeretjük egymásnak mondani: szeretlek téged! Nem csupán forma ez! Próbáljuk frissen tartani. Azt mondom: Drágám, este tízig foglak szeretni. Ő megkérdezi: Miért, mi lesz tíz órakor? Ha ma igazán jó leszel, akkor tovább fogok erről gondolkodni. Egy kicsit viccelődünk ezzel kapcsolatban, hogy ne legyen annyira merev, formális.

A feleségek szeretik hallani a férjeiktől, hogy: Drágám, szeretlek téged! Feleségek, ha ezt akarjátok hallani a férjeitektől, kezdjétek el dicsérni őket. Valószínűleg nektek kell megtenni az első lépést, el kell kezdeni dicsérni őket ahhoz, hogy azt mondják, szeretlek téged. De megéri, ha elkezditek dicsérni a férjeteket, megéri a fáradságot! Elkezdi majd mondani, hogy: Én szeretlek téged! És mind a ketten boldogabbak lesztek! Az élet jobb lesz így. A Biblia azt mondja, hogy a férfinak és a feleségnek egy akaraton, szeretetben kell lakoznia. És amikor együtt lakoznak, szeretetben vannak, akkor Isten képes meghallgatni az imáikat. Amikor a házasfeleknek vitáik vannak egymással, az gátolja az imáikat.

Vajon miért mondta ezt Isten? Mert te és a társad szívbéli társak vagytok. De van szívbéli kapcsolatod Istennel is. Nem tanítjuk ezt részletesen az embereknek. Lehet, hogy kellene, de nem szoktuk. De ha viszálykodsz a férjeddel, feleségeddel, akkor bezárod a szívedet felé. És ő tudja ezt. Ez bizonytalanságot kelt a másikban. A feleség biztonságot érez, ha a férjének nyitva van a szíve iránta. Néha az irodámban dolgozom valamin, és a szívemet túlságosan beleviszem, és jön a feleségem és kérdez tőlem valamit. És azt gondolja, hogy haragszom rá, mert magamra öltöttem azt a nagyon komoly, férfias tartást. És a szívem a problémára figyel, hogy megoldjam. Ő meg észleli ezt. Azért ilyenkor készségesen elfordulok a problémától! Beszélgetünk pár percet, megnyitom a szívem, és a feleségem békességet, biztonságot érez, azt, hogy szeretem őt, és akkor tovább megy békességgel, engem pedig hagy, hogy el tudjam végezni, amit kell.

A férj és a feleség egybe vannak kötve a szívükben Istennel. Ha a feleség zárja be a szívét a férj felé, vagy a férj zárja be a szívét a feleség felé, akkor a szívük zárva van Isten felé is. És amikor a szívük zárva van Isten felé, Isten nem képes meghallani az imáikat. Ez nem jelenti azt, hogy elvesztenénk az üdvösségünket. Nem jelenti azt, hogy Isten gyűlöl minket. Isten nem vonta el magát tőlünk. Amikor bezárjuk a szívünket, mi vonjuk el magunkat Istentől.  Ilyenkor foglalkozz a szíveddel! Vidd vissza a szívedet Istenhez! És bocsáss meg annak, aki miatt a szívedet bezártad! Mit jelent az, hogy megbocsátasz valakinek? Egyszerűen azt mondod a fejedben, nem kötelezte el magát az, aki megbántott, hogy mindig jót tesz velem. Felmentem a felelősség alól, nem kell bocsánatot kérnie tőlem. Ily módon szabaddá teszed őt is, hogy meg tudja nyitni a szívét Isten felé. És magadat is szabaddá teszed. Amikor a szíved meg van nyitva, és a másik szíve is nyitva van, akkor a szívetek megnyílt egymás irányába is. Csodálatos dolog férjnek és feleségnek is úgy élni az életét, hogy a szívük nyitva van egymás iránt, és Isten iránt!


(Krisztus Szeretete Egyház fordítása)